Share
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Apuse sunt vremurile în care îţi doreai să cumperi flori şi singurele opţiuni disponibile erau, de cele mai multe ori, garoafele şi crizantemele. Industria florilor s-a dezvoltat atât de mult în Romania, astfel încât multitudinea de soiuri noi dar şi evolutia designului floral fac de multe ori dificilă decizia de a alege un buchet de flori. Mai ales în acest domeniu aflat sub “patronajul” subiectivităţii. A oferi flori este un gest foarte simplu dar care poate să aducă multă bucurie. Şi totuşi, de multe ori ne întrebăm “Oare ce flori să cumpăr?” “Ce flori rezistă mai mult?” “Ce flori sunt mai potrivite?”. La aceste întrebări răspunde Dhaniel Nora,head floral artist Purple Flowers.

Buchet de flori sau aranjament floral?

Dhaniel Nora: Am fost surprins să văd că multă lume face o confuzie între acestea. Buchetul de flori este acel “mănunchi” de flori aranjate şi legate împreună, cu tulpinile florilor expuse astfel încât să poată fi introduse într-o vază cu apă. Aranjamentul floral este o grupare de flori, aranjate într-un vas (sticlă, porţelan, metal, lemn, cos, etc), de cele mai multe ori fixate în burete floral. Atunci când cea mai bună prietenă a născut şi mergi în vizită la spital, alege un aranjament floral sau cumpără un buchet cu tot cu vază. Dacă ieşi în oraş cu iubita şi vrei să o surprinzi, alege un buchet de flori. S-ar putea să îi fie destul de greu să se plimbe cu aranjamentul în braţe. Aici regula este foarte simplă, trebuie să te gândeşti doar cum îi va fi cel mai uşor persoanei care va primi florile.

Alb, roşu, roz, mov, galben, albastru sau o combinaţie dintre acestea?

Dhaniel Nora: Dacă îi trimiţi flori soţiei la birou pur şi simplu ca să îi aduci aminte cât de mult ţii la ea, cu siguranţă ştii ce culoare preferată are. Dar dacă eşti invitat la cină de către şeful tău, s-ar putea să nu ştii prea multe despre soţia acestuia. Chiar şi aşa, niciodată să nu mergi în vizită fără flori! În modă, negrul, sau combinaţia alb-negru sunt cele mai “safe” alegeri atunci când eşti în impas. În floristică, buchetele compuse doar din flori albe sunt “The Little Black Dress”. Atunci când vrei să nu dai greş, alege flori albe. Felul de a fi al celei care va primi florile poate fi un indiciu destul de bun în această alegere. O femeie activă, degajată, cu simţul umorului, mereu la curent cu toate noutăţile va aprecia cu siguranţă un buchet multicolor. Asta în cazul în care nu se îmbracă mereu în galben şi conduce o maşină galbenă. Limitează-te la galben în acest caz. O vei face fericită nu doar pentru că aceasta este culoarea ei preferată ci şi pentru că ai fost atent la acest detaliu.

Clasic sau minimalist?

Dhaniel Nora: Trei trandafiri albi într-o legatură de feriga, înveliţi într-o plasă roz şi eventual ceva staniol pe cozi nu este o operă de artă modernă. Este doar ceva kitchos şi de prost gust. Deşi unii ar spune că “gestul contează”, designul floral a avansat destul de mult şi noi nu avem de ce să rămânem în urmă. Personalitatea femeii căreia îi dăruieşti florile este un indiciu şi în acest caz. Deşi o femeie va aprecia orice buchet, s-ar putea să te sune să îţi mulţumească că te-ai gândit la ea sau s-ar putea să îţi mulţumească pentru că a primit cel mai frumos buchet de flori din viaţa ei. Şi asta doar pt că te-ai gândit puţin cum este ea ca persoană.

Ce flori rezistă cel mai mult?

Dhaniel Nora: Bineinţeles că unele flori rezistă mai mult şi altele mai puţin. Dacă a doua zi florile pe care le-ai cumpărat sunt ofilite, cel mai probabil că aşa le-ai cumpărat… aproape ofilite. Florile rezistă cu o singură condiţie: să fie proaspete! Nu schimba soiul de flori cumpărat ci schimbă florăria. Cele mai multe soiuri de flori ar trebui să reziste minim 4-5 zile. Chioscurile de sticlă de la colţ de stradă sau tarabele din pieţe nu sunt florării. Adevăratele florării primesc în fiecare săptămână flori proaspete, au un spaţiu cu clima controlată în care păstreaza florile, iar în unele vei putea găsi creaţii florale surprinzătoare. Doar tu decizi dacă vrei să cumperi flori ofilite sau proaspete.

Cum îţi dai seama dacă o florărie e ok sau nu?

Dhaniel Nora: Înainte să intri, urmăreşte puţin în ce ambalaje sunt puse buchetele cumpărate de alţi clienţi. Dacă vei vedea buchete ambalate în tot felul de plase, celofanuri şi hârtii cu multe “brizbrizuri” sau în culori ţipătoare, treci mai departe. Într-o florărie adevărată, florile sunt pe primul plan, iar ambalajul de multe ori lipseşte, sau dacă este folosit pentru a proteja florile la transport, este un ambalaj simplu, în culori neutre. Florile sunt cele mai importante, nu ambalajul.

Flori pentru bărbaţi?

Dhaniel Nora: Da, şi bărbaţii primesc flori din când în când, şi am avut destul de multe ocazii de-a lungul timpului în care a trebuit să realizez aranjamente florale pentru bărbaţi. Cuvântul de bază în acest caz este “simplitatea”. Barbaţii în general preferă lucrurile simple, aranjamentele minimaliste, fără prea multe tipuri de flori sau combinaţii de culori. Buchetele de flori sau aranjamentele cu flori albe sau bicolore (alb-galben de exemplu) sunt de cele mai multe ori cea mai bună alegere.

Bineînţeles că lucrurile nu puteau fi chiar atât de simple. Ca să fiu 100% sincer, la fiecare “regulă” există o mulţime de excepţii. Nu cumpăra flori ca să îi impresionezi pe cei din jur, şi nici ca să te impresionezi pe tine însuţi, gândeşte-te doar la persoana care va primi florile şi la ocazia cu care i le dăruieşti. Asta în cazul în care nu cumperi flori chiar pentru tine, pentru bucuria şi plăcerea ta proprie. Dar cei care cumpără flori pentru ei înşişi sunt deja la nivelul de experţi şi se descurcă foarte bine când trebuie să surprindă pe altcineva cu un buchet de flori.

 •  
  5
  Shares
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.