Acasă Societate Vasile Vlașin, fondator Asociația “Părinți Salvatori”: “Nu e obligația cetățenilor să cumpere...

Vasile Vlașin, fondator Asociația “Părinți Salvatori”: “Nu e obligația cetățenilor să cumpere echipamente pentru spitale, pentru mine a fost o formă constructivă de protest”

Share
 • 409
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  409
  Shares

Tragedia personală, provocată de neputința statului român a schimbat viața unui tată în mod radical. Pierderea fiului, l-a motivat pe Vasile Vlașin să pună bazele unui ONG prin care să îi poată ajuta și pe alții: “Părinți Salvatori”.

Cum a apărut ideea de a pune bazele Asociației “Părinți salvatori”?

Părinți Salvatori este o poveste frumoasă, născuta din cea mai mare dramă a mea: pierderea lui Luca. Părinți Salvatori este timpul pe care ar fi trebuit să îl petrec alături de Luca. Este zâmbetul lui. Este joaca noastră.

Este, de asemenea, drumul pe care am ales să merg, fără a programa nimic dinainte și fără a ști unde mă va conduce, în dorința mea disperată de a-i ajuta pe alții să fie ceea ce noi nu am reușit să fim pentru copilașul nostru: Părinți Salvatori.

Cui i se adresează programele derulate în cadrul asociației, sunt exclusiv pentru părinți?

La început nici nu a existat o denumire sau o formă de organizare juridică.

Credeam că odată cu achiziționarea și donarea către spital a echipamentului medical care a lipsit atunci când Luca a avut nevoie de el, misiunea mea s-a încheiat. Aveam să constat însă că nu e suficient atât și că echipamentul acela, oricât de performant ar fi, va putea fi util doar copilașilor care ajung în timp record la spital. Așa s-a născut programul de cursuri de resuscitare în caz de stop cardio-respirator și de eliberare de căi respiratorii în caz de înec.

Cursurile acestea sunt adresate oricărei persoane adulte și chiar adolescenților. De fapt, dorința noastră este să convingem autoritățile guvernamentale să introducă aceste cursuri în ultimii doi ani de liceu, pentru a putea crește generații întregi de salvatori.

Când asta se va întâmpla, misiunea Părinți Salvatori va fi îndeplinită în acest domeniu.

Până atunci adăugăm câte o picătură în oceanul de nevoie care există în societatea românească.

în România, mai mult de 98% din cazuri se încheie cu “victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarat decesul!”

Cel mai mare proiect demarat de asociație este cel de educare a părinților și nu numai în acordarea primul ajutor. Cât de importantă este resuscitarea într-un caz de stop cardio-respirator?

În asemenea situații există un interval de timp foarte scurt, în care viața victimei poate fi salvată, cu condiția ca persoanele aflate în apropierea victimei să știe cum să reacționeze și cum sa acționeze.

Din nefericire, în România, mai mult de 98% din cazuri se încheie cu “victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarat decesul!” Mai puțin de 2% din victime supraviețuiesc, comparativ cu șansele de salvare de peste 70%, în situațiile în care martorii intervin și aplică măsurile specifice de suplinire a funcțiilor vitale până la sosirea personalului medical calificat.

Putem fi martori ai unei asemenea situații în cel mai neașteptat loc și moment, de aceea e important să fim pregătiți pentru a putea reacționa șiacționa corect.

Cum răspund părinții la ideea de a învăța cum să facă manevre de resuscitare, mai ales că ar fi vorba de proprii lor copii?

Exemplul dramei pe care am trăit-o noi a șocat și sensibilizat multă lume, generând un interes mai crescut ca niciodată pentru a cunoaște manevrele salvatoare de viață.

La curs îi învățăm pe participanți cum să aplice manevrele în cazul victimelor din toate categoriile de vârstă. Manevrele sunt diferite la cele trei categorii de vârsta: nou născut, copil și adult, însă cel mai mare interes există pentru nou-născut și copil, poate și pentru că la ei există cele mai frecvente situații de înec.

Preocuparea voastră nu se oprește doar la a educa ci și la contribui material cu aparatură pentru spitale. Ce anume vizați mai exact?

După cum se știe deja și am spus și mai devreme, inițial am cumpărat și pus la dispoziția Spitalului Județean din Baia Mare, echipamentul care putea să salveze viața copilașului nostru: un videobronhoscop de ultima generație. Știu că nu e obligația cetățenilor să cumpere echipamente pentru spitale, dar pentru mine a fost o formă constructivă de protest. Nici un copil nu mai trebuie să moară vreodată din cauza lipsei unui aparat.

Am mai dotat Maternitatea unui spital municipal cu echipamente vitale pentru salvarea vieții nou-născuților, însă nu dorim să preluăm această obligație, care revine autorităților bugetare.

Am mai cumpărat de asemenea si echipamente medicale de uz individual, necesare unor copilași cu afecțiuni care necesită îngrijire îndelungată la domiciliu.

Fiecare caz este atent analizat, fără a pierde nici timp, dar nici detalii care să ne demonstreze că ajutorul nostru este necesar și justificat.

Sunt aproape 4 ani de când ați fondat “Părinți Salvatori” iar în acest timp ați fost solicitați să vă implicați și în cazuri individuale. Mai exact așa s-a născut “familia” “Părinți Salvatori”.  De câte cazuri se ocupă acum “Părinți Salvatori”?

Prima solicitare pentru a susține un caz individual a venit chiar în timp ce ne zbăteam să cumpăram videobronhoscopul, la puțin timp după înmormântarea lui Luca.

Eram în situația celui care are corpul plin de răni adânci, dar este chemat să îngrijească pe cineva care are doar o zgârietură…

Am dat curs rugăminții venite din partea unei mame, a cărui copilaș avea diagnosticul desfășurat pe două pagini. Ne ocupăm în continuare de acest copilaș și alte peste 40 de cazuri individuale foarte grave.

Cazurile în care ofer doar îndrumare și sfaturi, nu sunt luate în calcul. De multe ori familiile nu sunt suficient informate, sunt derutate, sunt în panică și atunci apelează la noi pentru ajutor.

Cei mai mulți ne solicită să îi ajutăm cu bani, dar de cele mai multe ori situațiile lor se pot gestiona fără bani.

Din nefericire există și cazuri rare, care nu pot fi acoperite de sistemul de asigurări de sănătate și atunci suntem nevoiți să lansăm campanii de strângeri de fonduri.

Există și multă neîncredere în societatea românească, probabil justificată, ca urmare a unor cazuri în care s-au comis abuzuri sau chiar fraude.

Cât de greu este să atragi atenţia sponsorilor şi a autorităţilor. Ce obstacole ați întâmpinat, de-a lungul timpului, în cadrul acestui demers?

Nu e greu. E foarte greu!

Motivul principal este acela că există foarte multe solicitări, din diverse direcții, pentru donații sau sponsorizări.

Există și multă neîncredere în societatea românească, probabil justificată, ca urmare a unor cazuri în care s-au comis abuzuri sau chiar fraude.

Tocmai de aceea am fost, încă de la început, extrem de exigenți în analiza fiecărui caz și excesiv de transparenți în privința gestionării fondurilor obținute din donații sau sponsorizări.

Cum se pot implica toți cei care vor să vă acorde un mic ajutor?

Am deschis toate canalele posibile prin care cineva, după ce a spus “vreau să ajut”, să poată ajuta fără prea mare efort.

Se poate dona?

✅ CU CARD BANCAR pe pagina Părinți Salvatori la linkul: http://parintisalvatori.ro/doneaza/

(indiferent de valuta sau țara în care este emis cardul, se va introduce suma dorită în RON (exemplu: dacă se dorește donarea a 100 de EUR se va scrie 475) și conversia se va face FĂRĂ COMISION de către procesatorul de plăți online)

✅ CU CARD BANCAR pe Facebook, când există cazuri individuale

✅ prin virament sau depunere la CEC BANK în conturile:

RO94 CECEC 0019 4600 711 4731 – cont în lei

RO90 CECE MM 25 C1 EUR 0680 876 – cont în euro – cod BIC (Swift) CECEROBU

Titular cont: Asociația pentru Educație și Caritate – Cod Fiscal 9373178

– cu mențiunea Părinți Salvatori –

✅ prin PAYPAL la adresa: parintisalvatori@yahoo.com

✅ prin REVOLUT:

din România folosind numărul 0749936688 iar din străinătate folosind IBAN:

GB29 REVO 0099 7008 4404 94

Swift: REVOGB21

✅ prin contract de sponsorizare, PENTRU FIRME – sumă deductibilă din impozitul pe profit, Asociația noastră fiind înregistrată in Registrul special al ANAF

✅ avem de asemenea posibilitatea de a primi donații recurente, prin SMS, în sumă de 2 EUR, prin trimiterea cuvântului MINUNI la numărul 8844.

Donațiile obținute pe aceasta cale ne ajută să dotăm spațiile publice cu defibrilatoare automate, aparate care sunt indispensabile în procesul de resuscitare.

Am început să montăm primele defibrilatoare și ne dorim să ajungem la 1.000 de bucăți, puse în funcțiune în toată țara.

Acesta este un vis frumos la care sperăm să ni se alăture și companii mari, dar și autoritățile publice locale.

▶️ Orice întrebări și informații suplimentare se pot obține telefonic sau whatsapp: 0749-93.66.88 sau prin email: vasile.vlasin@parintisalvatori.ro

 •  
  409
  Shares
 • 409
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.